Vatrodojava - Vatrodojavni sustavi

Sustavi za dojavu požara - Vatrodojavni sustavi

Čemu služi vatrodojava ?

Vatrodojava služi ranom otkrivanju i sprječavanju požara i pojave vatrene stihije u građevinama i objektima. Sustavi vatrodojave u osnovi mogu biti koncipirani kao konvencionalni sustavi vatrodojave, kao analogno-adresabilni sustavi vatrodojave (u pravilu veći i srednji objekti), kao sustavi koji rade zajedno sa protuprovalnim sustavima ili kao jedan ili više samostojećih vatrodojavnih detektora (u pravilu manji objekti kao što su dućani, uredi, stanovi i kuće.)

Osnovna razlika između prva dva, oba u osnnovi, alarmna sustava za dojavu požara je u tome što alanogno-adresabilni sustavi mogu sa velikom točnošću odrediti na kom djelu građevine ili objekta je došlo do pojave požara, dima, vatre ili nekog drugog stanja radi kojeg je potrebno alarmirati korisnike ili osoblje, dok konvencionalni sustavi vatrodojave javljaju samo u kom djelu građevine (sektoru) je nastalo alarmno stanje. Odnosno koja petlja sustava vatrodojave je u alarmu, tj. koja je petlja otkrila pojavu dima ili varte.

Za manje objekte dovoljno je ugraditi bar neki od samostojećih detektora ili nekoliko detektora povezanih na protuprovalnu alarmnu centralu.

Tko sve treba vatrodojavu ?

Prilikom projektiranja većine modernih građevina sustav vatrodojave je predviđan projektom a i temeljem raznih zakonskih propisa sustavi vatrodojave su obvezni u sve široj lepezi objekata raznih namjena. Profesionalani sustav vatrodojave trebaju svi koji su svjesni da sve što su stvarali godinama a nerjetko i generacijama može u trenu nestati u požaru izazvanom nepažnjom, greškom stroja ili čovjeka ili jednostavno spletom nesretnih okolnosti. Kako je u središtu svakog sustava tehničke zaštite čovjek, vrijednosti profesionalnog sustava vatrodojave u pogledu očuvanja ljudskih života je potpuno nepotrebno navoditi. Na našem siteu su i brojni zakonski akti koji reguliraju ugradnju, servis i manipulaciju sustavima vatrodojave. Sljedite ovaj link.

Isplati li se ugraditi vatrodojavni sustav?

Ako ste potpuno sigurni da se vama ne može dogoditi vatrena stihija i da vaša dobra, zdravlje i životi nisu u opsanosti onda vam je sustav vatrodojave i vatrodojavnog alarma potpuno nepotreban. Međutim, ako postoji i najmanja šansa za nastanak požara (a uvijek postoji) onda sustav vatrodojave predstavlja način mudrog promišljanja o vlastitoj sigurnosti. Bez obzira koliki bio trošak ugradnje sustava vatrodojave on se vremenom uvijek isplati. I to višestruko...

Kakav sustav odabrati ?

Kao i u svemu drugome tako i u vatrodojavi najbolje je odabrati sustav vatrodojave koji će biti po mjeri predmetnog objekta i koji će objekt adekvatno i maksimalo štititi. Međutim, neophodno je napomenuti da je bilo kakav sustav vatrodojave (ako je ispravan, naravno) bolji nego nikakav. Za jednu obiteljsku kuću. stan ili ured u najvećem broju slučajeva dovoljan je i jedan jedini samostojeći vatrodojavni detektor koji će se u slučaju pojave vatre, dima ili požara oglasiti i na taj način upozoriti a često i spasiti ukućane ili djelatnike. Samostojeći detektori vatre, dima ili požara su naročito korisni i u manjim dućanima, radionicama i sličnim mjestima. Pri promišljanju i izboru sustava vatrodojabe naročito je potrebno voditi računa o sljedećem:Od nepostojećeg sustava vatrodojave lošilji je jedino neispravan i nefunkcionalan sustav. Sustav vatrodojave mora se redovito testirati, kontrolirati i servisirati jer mora uvijek biti spreman na vrijeme korisnika obavjestiti o nastalom stanju. Neispavan sustav vatrodajave je velika opasnost jer se u njega pouzdamo a u stvari nas ne štiti od ničega.

Što ProAkustik nudi

Nudimo vrhunske i potpuno profesionalne sustave vatrodojave projektirane od renomiranih i iskusnih profesionalaca koje izvodimo koristeći vrhunsku tehnologiju i to metodom ključ u ruke uz minimalan trošak kako ugradnje tako i kasnijeg održavanja sustava. Nudimo i trajno održavanje sustava vatrodojave u skladu sa zakonskim propisima i normama.

Nudimo i čitav niz samostojećih detektora, manjih samostalnih sustava i sustava vatrodojave koji se u svome radu naslanjaju (priključuju) na protuprovalne sustave te sa njima čine integrirani sustav protuprovale i vatrodojave.

Što učiniti

Ako trebate sustav vatrodojave za objekt ili se jednostavno želite raspitati o mogućnostima ugradnje nekog manjeg sustava ili nekog samostojećeg vatrodojavnog detektora onda klikom na donji gumb možete popuniti neobvezujući upitnik te temeljem njega dobiti takođe potpuno neobvezujuću okvirnu ponudu za ugradnju nekog od sustava vatrodojave u vaš objekt. Pozivamo vas da iskoristite ovu prilkiku te da uz brojne druge pogodnosti koje nudimo za on-line upite zaštitite sebe, svoje najmilije i svoje vrijednosti jer i stara mudrost kaže da se požar i katastrofe ne događaju nekom drugom.


Pošaljite upit! Pošaljite nam on line upit! Popunite on line formular i uživajte u brojnim pogodnostima i popustima koje donosi on-line upit! Sljedite ovaj link!

Vatrodojavna sirena
Vatrodojavna sirena za sustave vatrodojave


Kvalitetni vatrodojavni sustavi

U sklopu politike kvalitete naše tvrtke nudimo kvalitetne vatrodojavne sustave svih veličina. Od najmanjih i samostojećih za stambene objekte, urede i manje tvrtke pa sve do velikih vatrodojavnih sustava sa upravljanjem u hitnim stanjima.

Sustavi u eksplozivno ugroženim prostorima

Nudimo i vatrodojavne sustave za objekte sa eksplozivno ugroženom atmosferom te smo od Ex agencije licencirani za rad i instalaciju sustava vatrodojave u objektima i postrojenjima sa eksplozivno ugroženom atmosferom.

Općenito o vatrodojavi

Pročitajete članak o važnosti vatrodojave koji pruža osnovni uvidu u sustave i koncepcije te je vrlo informativan i edukativan. Naravno, za sve dodatne informacije vam stojimo na raspojaganju. Sljedite ovaj link za članak o vatrodojavi.


Reflektirajući detektor plamena Reflektirajući adresabilni detektor dima i plamena


Druga oprema i proizvodi u kategoriji vatrodojave

Koristan katalog za vatrodojavu


HOME