CCTV Videonadzor > Objektivi za nadzorne kamere

Objektivi za nadzorne kamere

Objektivi za kamere za videonadzor – osnova kvalitetne slike

Široka paleta profesionalnih videonadzornih objektiva za sve vrste nadzornih kamera omogućava ispunjenje svakog zahtjeva za zumiranjem pojedinog objekta unutar sustava videonadzora. Objektivi sa autoirisom osiguravaju besprijekoran rad nadzornih kamera montiranih vani (u vanjskim kućištima) dok objektivi sa manuelnim irisom daju veliku slobodu za unutarnje aplikacije sustava videonadzora. Varifokalni objektivi u svojim standardnim izvedbama omogućavaju manuelno mjenjanje žarišne duljine u rasponu od cca 2,1 do 50,00 mm.

Za potrebe videonadzora objektive najčešće razlikujemo po vidnom kutu te po načinu upravljanja irisom. Vidni kut je odnos između žarišne duljine i formata CCD senzora nadzorne kamere koji se koristi. Prema vidnom kutu razlikujemo širokokutne objektive ( manje od 4 mm ) , normalne ( od 4 do 8 mm ) i teleobjektive ( više od 8 mm ). Koji će se objektiv korititi u konkretnom slučaju ovisi od konkretnog projekta te od potreba i želja investitora. Većina kamera ima prihvat za gotovo sve objektive koji su na tržištu.

U praksi najviše koristimo sferične objektive. Razlog je taj što su oni znatno jeftinji od asferičnih objektiva. Asferični objektivi zahtjevaju preciznije i kompliciranije brušenje pa su radi toga i skuplji ali i bolji. Jedan od najpoznatijih proizvođača Asferičnih objektiva je Japanska tvrtka Tamron. Pri obradi leća kvalitetnije izvedbe objektiva koriste coating tehnologije.

Coating je tehnologija nanašanja specijalnih emulzija na izbrušeno staklo objektiva. Ta emulzija može biti višeslojna ( multicoated ). Osnovna zadaća coatinga je smanjenje raznih refleksija , i omogućiti maksimalnu propusnost svjetla u smjeru CCD senzora, filtrirati valne dužine svjetla koje smetaju radu senzora itd. Svi AVC i VOOK objektivi su multicoated objektivi ( šesterostruki nanos različitih emulzija ) To je ujedno i razlog zašto moramo biti vrlo pažljivi kod čišćenja takvih objektiva. Ne smiju se upotrebljavati nikakva agresivna sredstva pa čak ni u razblaženom obliku. Dozvoljena je upotreba dobro razrjeđenog sredstva za pranje posuđa ( Čarli i slični deterđenti koji ne poliraju površinu. ) a najbolja je upotreba specijalnih maramica za brisanje optike. Isto tako trljanje mora biti svedeno na najmanju moguću mjeru. U prostorima gdje hlape agresivna sredstva , gdje dolazi do isparavanja ( kuhinja, praona i slično ) , gdje postoji mogućnost onečišćenja prašinom ili drugom prljavštinom , neophodno je kameru sa objektivom instalirati u zaštitno kučište za kameru.

Za više informacija o objektivima videonadzornih sustava i principu rada objektiva za video nadzor sljedite ovaj link.


HOME